петък, 2 март 2012 г.

Игра с огъня

Нестинарят Михаил Георгиев танцува по жаравата в НДК


Сибила Кусева

САМО ФАКТИ
Температурата на жарта е минимум 400°С.
Ходенето с боси крака върху жар било познато още на траките. С танца те изпадали в транс, посрещали настъпващото лято и възхвалявали името на бога Слънце, който носи със себе си огъня, и го молели за здраве, успех и плодородие през годината.
Нестинарите пренасяли болните на ръце през жаравата, за да се излекуват, а децата и младите – за дълголетие. Тези хора били най-уважаваните личности в градовете и селата.
Нестинарят Иван Георгиев разказва, че понякога светиите съветвали нестинарите да не танцуват и те не влизали в жарта.
Винаги преди ритуал нестинарите лягали болни за една седмица и точно преди танца ставали от леглото, все едно нищо им няма, и започвали да ходят върху жарта.
СЮЖЕТЪТ
„Огния” въвежда публиката в света на боговете, сатирите и стихиите, а нестинарски танци усилват внушението за нещо магично. Хореограф на спектакъла е Асен Наков.
Любовната игра между Мъжа и Жената оплита героите в притча за предателство, омраза, болка и прераждане, а нестинарският танц провокира сетивата на зрителите. Разказана от конферансие и „одухотворена“ от ангел, историята повежда към неочаквана развръзка. Нестинарският танц е кулминацията, когато сцената ще се завърти и ще се появи жарта. Зрителите на първите редове, ще усетят горещината от огъня.