събота, 10 март 2012 г.

5 стабилни брака... и 5 развода в спорта

Сибила Кусева

Илияна Раева - Наско Сираков
Те са златното изключение от актуалната тенденция футболистите да се забъркват в мимолетни авантюри с красавици. Корабът им плава в бурните води на семейния океан вече 28 години, без екипажът му да спори кой да бъде капитан. Някогашното златно момиче на художествената гимнастика и сегашна треньорка на националния отбор и футболната легенда на „Левски” имат две дъщери – Славея и Виолета, които се изучиха по чужбина и предпочитат да останат да живеят там. Именно заради това двамата съпрузи решиха да обявят огромния си палат в Драгалевци за продан, тъй като вече им е доста голям.
Според Илияна тайната на успешния им брак е във взаимното уважение и компромисите. Въпреки това тя признава, че не си позволява да ходи неглиже вкъщи и често се конти за пред Наско. За нея Сираков винаги е бил на първо място, дори преди дъщерите им.
Тити Папазов - Маргарита Петрова   
Константин Папазов и Маргарита Петрова сякаш са заедно от цяла вечност. Тити хвърлил око на Марги още докато бил юноша. Осмелил се да започне връзка, макар тя да била звездата под коша. Вдигнаха най-ексцентричната сватба в спорта – на баскетболния терен в зала „Универсиада” на 21 юни 1997 г. Въпреки че е националка, Марги загърбва състезателната си кариера заради семейството и децата. Ражда син Александър, а по-късно се съгласява с желанието на Тити да осиновят изоставено дете. Емоционалният Папазов се трогнал до сълзи, като прочел историята на бебето, оставено от болната му от СПИН майка, и поискал да го вземе в дома си. Така Тити и Марги осиновиха малкия Димитър и добавиха към името и това на кръстника му – Желко (бел. ред.- баскетболния треньор Желко Обрадович).
Днес семейство Папазови се радва на разбирателство и благополучие, а Сашко и Митко освен братя са и много добри приятели. Родителите им Константин и Маргарита пък си остават все така силно влюбени един в друг, както и в баскетбола.
Мария Гроздева - Валери Григоров
Олимпийската шампионка по стрелба Мария Гроздева се омъжва преди 14 години за треньора си Валери Григоров. Той е прясно разведен и има син Христо. Майката на момчето живее в Австралия и той често я посещава, но предпочита да остане при Мария и Валери. Двамата имат още две деца – Валери-младши (13 г.) и Магдалена (10 г.), които участ 73-о училище.  Всички деца са минали през спорта. Христо първоначално тренирал гребане, но после избрал учението пред спорта и завършва УНСС. Въпреки това поддържа форма с фитнес. Малкият Валери започна със спортна гимнастика, мина през плуване, борба, хокей на лед, за да стигне до футбола, а Маги е доста отдадена на леката атлетика.
Свилен и Румяна - Нейкови     
Олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова и треньорът й Свилен Нейков са заедно повече от 13 години. За тях спокойно може да се каже, че са най-успелият спортен тандем, умело съчетали семейния живот с кариерата. През 2008 г. Нейкови станаха №1 в българския спорт – тя като най-добър спортист, а той – като най-добър треньор, след титлата на Руми от Пекин. Днес Свилен Нейков е министър на спорта, Румяна е спортен директор в гребната федерация, където търси свои наследници. Имат две момчета – Емил (11 г.) и Марио(6 г.). Пробват баткото да започне някакъв спорт, опита таекуон-до, а сега плува, но все още стои далеч от гребането.
Борислав Михайлов - Мария Петрова
Бившата гимнастичка Мария Петрова и шефът на БФС Боби Михайлов са заедно от 18 години. В началото на връзката им родителите на грацията не искали за зет бившия футболист, понеже бил разведен и с две деца. Това не успява да попречи на любовта им и малко след като се запознават, заживяват заедно, а 4 години по-късно сключват брак. Мария се грижи за децата на Боби като за свои. Неведнъж синът му Николай Михайлов е споделял, че гледа на Петрова като на майка, а сестра му Бисера приема мащехата си като добра приятелка. Гимнастичката и Боби имат обща дъщеря – Елинор (13 г.), която тренира тенис. Най-голямата слабост и гордост на шефа на БФС е синът му Ники, който е тръгнал по неговия път и сега е вратар на холандския „Твенте“.


И 5 развода...



Екатерина Дафовска  - Светлин Проданов
Олимпийската шампионка по биатлон от Нагано’98 Катя Дафовска се размина с голямата си любов - лекоатлета Светлин Проданов. Те се запознали на лагер в Белмекен, когато били студенти в НСА. Били толкова влюбени, че почти веднага минали под венчилото. За жалост обаче бракът им продължил едва две години. Разлъката настъпила заради ревността на Светлин, който тежко понасял славата на жена си. Надявал се, че тя ще се откаже окончателно след раждането на сина им Мартин през 2000 г., но Дафовска нарамва пушката и ските още докато той е бебе. 
Светлин не блести с особени заложби в спорта и след завършване на НСА спира да се състезава. Около развода заминава да търси щастието в САЩ, но бързо се прибира и се установява в Пловдив. Сега при него живее синът им Мартин, който е на 12 години и мечтае да стане футболист. Катя пък се ожени повторно за бивш биатлонист – Николай Василев, с когото върти хотела си в Пампорово и отглеждат общото си дете – Димитър (4 г.).
Милен Добрев - Кика Димитрова
Последният българин с олимпийска титла по вдигане на тежести Милен Добрев е беден и нещастен след проваления си брак с Кика Димитрова, която навремето е била хандбалистка. Красавицата омайва тежкоатлета преди 11 години и му ражда син Кристиян. Добрев я наричаше с обожание „моята Кика”, но явно в техния случай едно обожание не стига. Алчна за пари, половинката му постоянно иска скъпи подаръци. След време обаче банковата сметка на Милен изтънява фатално и жена му го зарязва. Носят се слухове, че причината е завидният финансов статус на новия й избраник. Съсипан, шампионът се върнал да живее при родителите си в село Житница.  
Стефка Костадинова - Николай Петров

Легендата в леката атлетика Стефка Костадинова не успя да задържи до себе си мъжа, който я изведе до световния рекорд и олимпийската титла – треньора Николай Петров. Двамата изкарват заедно близо 10 години, а плод на любовта им е синът им Николай. Двамата се развеждат, но после Стефка среща трети Ники, който изиграва важна роля в живота й. С бизнесмена Николай Попвасилев Костадинова сключва втори брак и вдига пищна сватба на морския бряг с много гости и всички екстри. Николай-младши остана да живее при майка си в София. Към момента шефката на БОК твърди, че е в приятелски отношения с бившия си мъж. Тя неведнъж е подчертавала колко е признателна на първия си съпруг и признава, че на него дължи успехите и славата си.
Серафим Бързаков - Биляна
Сребърният медалист по борба от олимпийските игри в Сидни през 2000 г. Серафим Бързаков се разведе със съпругата си Биляна по нейна вина, твърдят техни приближени. Бившата състезателка по ски бягане изкарала 4 романтични месеца с любовник и Серафим разбрал. Така се стигнало и до крах в отношенията им и развод. Заради драмата с Биляна Финката бе зарязал тренировките за известно време и бе пред отказване от спорта. Върна се на тепиха и дори участва в Пекин’08, но две години по-късно изгуби дъщеря си Мария-Магдалена. Отново спортът се оказа спасителния пояс за Бързаков и той за пореден път се обърна към любимата си борба. Намери известен покой и щастие в лицето на втората си половинка Силвия, от която има и 3-годишна дъщеря Анастасия.
Мануела Малеева - Франсоа Франие

 
Най-успялата ни тенисистка, достигала до №3 в света – Мануела Малеева, бе омъжена за треньора си Франсоа Франие, от когото има три деца – Лора, Ива и Тимо. Тя се отдава напълно на семейството си, но въпреки това двамата някъде се разминават и след 18-годишен брак слагат край на съвместния си живот. Тенисистката е наранена, защото вярвала, че бракът е за цял живот. Научава се обаче да живее, без да прави грандиозни планове и се посвещава на благотворителни каузи. По нейна идея Общественият дарителски фонд в Стара Загора и швейцарската фонация Swissclinical започнаха проект в помощ на българчета с ортопедични заболявания. Повечето деца са от Дома за сираци в града под липите. Именно там се помещава лечебният център. Главно действащо лице в него е д-р Бруно Франие, брат на бившия съпруг на Мануела Малеева.