понеделник, 4 ноември 2013 г.

Проф. Мишев бе сред ВИП-гостите на конференция “Гражданско общество, политика, солидарност”


  Председателят на Изпълнителния съвет на Фонд „Научни изследвания“ проф. Пламен Мишев пожела успехи и много нови творчески начинания на Втората годишна конференция “Гражданско общество, политика, солидарност: Приносът на социалните науки”, организирана от Институт за изследване на обществата и знанието при БАН и Фондация Конрад Аденауер. Събитието се състоя на 28 октомври в хотел Шератон. Конференцията беше открита от Н. Пр. Матиас Хьопфнер – посланик на ФР Германия в София. В словото си г-н Хьопфнер отправи както критики към политическата действителност в България, така и препоръки, свързани с развитието на гражданското общество в страната. Сравнявайки ситуацията днес със събитията от 1968 и 1990-те години в Източна Европа, немският посланик сподели, че: “Това нововъзникнало гражданско общество е способно да каже сбогом на старите табута.”

       Важен гост на конференцията беше и проф. д-р Ханс Форлендер от Техническия университет в Дрезден. Като един от водещите политолози в Германия, той успя да изведе важните точки от развитието на гражданското обществото в Европа и Източна Европа:
“В социалните науки все повече се налагат няколко термина за състоянието на държавите в Източна Европа: “дефектни демокрации”, “полуавторитарни режими” и “хибридни демокрации”. 

   Приветствия прочетоха също така  д-р Марко Арндт от Фондация Конрад Аденауер, доц. дсн Румяна Стоилова, директор на Института за изследване на обществата и знанието и проф. д-р Клаус Шуберт (Университет в Мюнстер, Германия). В първия си ден форумът бе разделен на два модула: “Демокрация, посткомунизъм и гражданско общество: кризи и възможности” и “Граждани и солидарност – практическа мобилизация и развитие”.