четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Гафове в пластичната хирургия


Всяка операция носи риск“, заяви за Монитор националният консултант по пластична хирургия доц. д-р Димитър Евстатиев

Сибила Кусева

В днешно време красота не е природна даденост, а стока, която се продава и купува. Срещу определена сума можеш да получиш – големи гърди, правилен нос, опъната кожа. Въпросът е на каква цена. Защото да си поставиш силиконов бюст съвсем не е същото, като да си смениш колата. Несиметрични гърди, некроза на тъканите, увиснала кожа след липосукция, огромни белези – това са само част от последствията, до които може да доведе една пластична операция. Въпреки че обещава перфектни резултати, естетичната хирургия крие и рискове, с които човек трябва добре да се запознае, преди да легне под ножа по собствено усмотрение. За жалост рядко се говори за недостатъците, а потърпевшите пациенти в повечето случаи ги е страх да се покажат публично и да заявят, че са осакатени. „Един добър резултат се очаква и предполага, но не може да бъде гарантиран. И всеки, който го гарантира, или не си разбира от работата, или има някакви други интереси - най-често комерсиални. Всяка операция носи риск и своите усложнения“, заяви за „Монитор“ доц. д-р Димитър Евстатиев - председател на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия, зам.-председател на Научното дружество по пластична хирургия и изгаряния и национален консултант по пластична хирургия.
Гръдните импланти са били използвани при почти два милиона жени от началото на 1960 година, но понякога може

новият бюст да се окаже по-лош от стария.

Нещо, което е типично за този вид операции, е т. нар. „капсулна контрактура” – организмът реагира към всяко чуждо тяло, включително и към силикона (който по принцип много добре се понася), с образуване на съединителна тъкан. В някои случаи тази съединителна тъкан е по-изразена, в по-голямо количество. И това води до втвърдяване, до изместване на импланта, до болки, до промяна на формата, което вече налага допълнителни оперативни интервенции за премахване на тази капсула. Могат да се получат и хематоми, сероми, това отделяне на кръв или серозна течност около импланта, което може да доведе до промяна на формата, набъбване или спукване“, допълва още доц. д-р Евстатиев.
Подобен е случаят с 26-годишната Силвия от Бургас. Приятелят й решава да й подари „нови гърди“ и красавицата ляга под ножа в столична клиника преди една година. „Няколко дни след операцията, реших да отида при гаджето си в Бургас, за да му покажа колко хубави са станали новите ми цици. Хванах първият полет до там, но когато самолета започна да излита, гърдите ми се спукаха и усетих силна болка“, споделя пред „Монитор“ момичето. Шока за нея и екипажа е пълен и се налага самолета да аварира по спешност в Пловдив, а от там я откарват в местна клиника, за корекция. „Мислех, че ще умра, гърдите ми просто не бяха на мястото си и болката беше силна, а страха още по-голям“, разказва още а преживяния ужас Силвия. Сега няма проблем с имплантите, но съжалява, че си е сложила. Връщане на зад за жалост няма. Когато си поставил веднъж силикон и решиш да го премахнеш, се образува кухина, след което гърдите увисват и губят формата си.
Понякога организма изхвърля имплантите след определен период, но все още не е доказано на какво се дължи. В повечето случай тогава става въпрос, не за лекарска грешка, а за алергия на организма към силикона. Често обаче при това „изхвърляне“ или по-познато като спукване на на импланта, се инфектира организма и това налага спешното му отстраняване. Подобен е и случаят с френските „Poly implant prothese” - ПИП, които се оказаха с некачествен състав в силикона и много лесно могат да „експлоатират“. Около 3600 жени у нас са в риск от спукване, заради тази фирма. Доц. Д-р. Димитър Евстатиев препоръчва на тези жени да премахнат силикона, от тялото си, като в болница „Токуда“ няма да се заплаща хонорар на лекаря за извършената манипулация, а само консумативите.
Аз съм вадил импланти с различна фирма, единия- от една, другия - от друга, с различен обем. Имал съм запитване: „Моята приятелка иска да си смени имплантите и ще ми ги подари, ще ми ги сложите ли?”. Не. Аз не взимам импланти, които ми носи пациентката. Трябва да съм сигурен, че са ми доставени от фирма, че са фабрично запечатани“, категоричен е националният консултант по пластична хирургия.

Забранено е импланти да се продават на пациентки,
трябва да се продават само на лекари.

Забранена е и употребата на импланти втора употреба. В интернет пространството е пълни с подобни обяви. Лекарска грешка е, ако някой хирург се съгласи да постави такива импланти. Пациентките не трябва да се хвърлят на първия срещнат лекар. Консултацията с поне няколко специалисти е задължителна преди да се подложи човек на подобна интервенция. „Има много хора, които се хвърлят да работят естетична хирургия от чисто комерсиални намерения. Много от тях нямат дипломи. А примерно бил при професор не знам си кой си, еди-къде си, завършил курс, но той няма юридическото право да поставя силиконови импланти“, категоричен е доц. Д-р Евстатиев. Така например, в Бургас, Габрово и Пазарджик нямат нужния сертификат за извършването на подобни операции. „Един гинеколог в София, се е самообявил за монолог и поставя импланти, поръчани от интернет. Аз съм вадил такива импланти и затова трябва много да се внимава“, съветва още жените доц. д-р Димитър Евстатиев. Естествено, злоупотреби на лекари има по целия свят, не само в България. През ноември миналата година, полицията в Маями задържа човек, който извършил пластична операция на пациентка, желаеща да увеличи размера на задните си части, като и инжектирал токсична смес и едва не я уморил.

Лекарят инжектирал в дупето й цимент,

суперлепило и спрей, с който обикновено лепят спукани автомобилни гуми. След " разкрасителната" процедура момичето почувствало силна болка, а на другия ден се появили симптоми, характерни за грип, а когато отишла в болницата, едва я спасили. Момичето искало да икономиса пари и се възползвало от услугите на 30 годишния Онил Морис, който и предложил да сбъдне мечтата и само за 700 долара и това за малко щяло да коства живота й.
Младите момичета трябва добре да знаят, че винаги след тези операции се получават белези. В момента, в който тъканта се среже, винаги остава белег. Въпросът е в това той да е минимално забележим. Никъде по света обаче няма тест, по който предварително да се съди при кого какъв белег ще се получи. Има хора, които имат вродена склонност да образуват груби, надигнати над кожата цикатрикси - наричат се келоиди - и тяхното лечение е много трудно, и невинаги е успешно и това опорочава естетичния резултат.








Невероятно, но факт


Змия умря, след като ухапа силиконка
Израелската порнозвезда и манекенка Орикс Фокс, известна като „израелската Памела Андерсън", пострада от змия, която я ухапа по лявата гърда по време на радио предаване на 7 март 2011г, съобщиха тогава от elRellano.com.
Манекенката трябвало да целуне влечугото, но то внезапно се стрелва и я ухапва по силиконовата гърда. В резултат на атаката на Орикс Фокс й се наложило да посети болница, но се оказало, че се е отървала само с лек уплах. Змията обаче починала от сблъсъка й с импланта.