четвъртък, 29 декември 2011 г.

Москва прави бизнес със зелени човечета

Автомобилната руска столица Толяти е на път да се превърне в туристическа Мека. В близко бъдеще в града се очаква да направят музей на НЛО и малки стадионни градове около него, където почитателите на паранормалните явления да могат да прекарват нощите в очакване и среща с извънземни същества.
Един от интерестните райони в Русия е Сибирска Лука, който от одавна привлича вниманието на изследователи и уфолози. Местните учени разказват, че ако преди всички паранормални явления тук са се смятали само за фантазия на жителите на града, то сега има документални потвърждения, че в автомобилната столица не всичко е „чисто”.
Родила се идеята, Толяти, от индустриален град да се превърне в новo туристическo направление или така нареченият „паранормален туризъм”.
Местните жители са единодушни, че срещите с зелените човечета и летяящите чинии не изненадват никого тук. Така например съгражданинът им Алексей Малишев и до днес разказва как видял страннен летящ обект в небето.
„Това беше нещо невиждано до сега. Не приличаше нито на птица, нито на самолет, разказва очевидецът. – За съжаление нямах камера, за да го заснема.”
Впрочем подобни разкази от одавна не yчудват никого в Толяти. По информация на уфолозите, всеки втори в града е бил свидетел на подобно паранормално явление. В града дори била направена „гореща линия” и хората се обаждали да разкажат своите срещи с НЛО.

Гореща линия НЛО

Телефонните обаждания на жителите на града приемала Татяна Маракова-уфолог. В града тя е най-компетентната и оглавява комисията на уфололозите в града.
„Има такива дни с повишена активност – постоянно се звъни – разказва Макарова. Хората звънят и разказват за това, което са видели. Ние играем ролята на филтър, т.е. трябва да отделяме истината от измислицата. Има и такива ситуаации, в които на хоратаа дори и слънчевият лъч им се привижда като непознато явление. Между това доста чессто на „горещатаа линия” звънят съвършенно различни хора, от разказите на които може да стане ясно, че са станалли свидетели на едно и също явление.
Например в селцето Кряж множество очевидци видели прелитащи огнени кълбета, а над летището хора нееднократно са забелязвали летящи чинии  в самия Толяти, на улица Мир, жителите от одавна наблюдаваали различни непознаати обекти в небето с формата на цигара.
Уфолозите са склонни да считат, че действително съществуват фази с повишена активност на НЛО, но специфична определена закономерност до сега не беше доказана.

Ловци на духове

До не отдавна в автомобилната столица на Русия действала необичайна школа, в която местните уфолози подготват професионални ловци на духове.
Специалистите говорят, че необходимостта от такава школа е назряла отдавна. В рамките на учебната програма всички желаещи се приобщават към света на непознатото, разказват за най- разпространените аномалии и дори се учат на правилно общуване с извънземни.
„ В Толяти се наблюдават случаи на поява на полтъргайсти, хора често се сблъскват с явления, но за съжаление не знаят как да постъпят в подобна ситуация-обясняват в уфологическата школа.- Когато хората се научат на определени навици, на тях ще им бъде по-лесно да се справят с подобни ситуации.”
Идеята да се организира подобна школа се родила след гръмката история как в Толяти на граничното поле, недалеч от южното шосе, се появила странна пиктограма. Тревата в полето била старателно легната, а площа на рисунката била 150 на 150 метра. Полето, на което били забелязани странните символи веднага станало атрактивно за хората, а тези живеещи в близост до района веднага заявилли, че става въпрос за нашествие на извънземни.
„В действителност никакви извънземни не е имало на граничното поле, разказва социоложката Мария Пирочкиня.- В действителнот това бил един доста любопитен експеримент, изпълнен от толятинските студенти. Под прекритието на нощта те създавали тези рисунки. Младите хора искали да проверяят колко хора ще се потдадът на масовата психоза. И така експеримента се прослаавил.
Това дало дори поле за изява на мошенниците: в няколко градски сайта веднага се появилли обяви, в които се предлагало за 100 рубли, 95 грамов пакет с почва от местността. Според твърдения на мошенниците продаваната от тях почва „притежава специални свойства, които могат да предизвикат, в този който ги използва свръхспособности, може да реши сексуаални и финансови проблеми”. Говори се, че няколко нааивни граждаани попаднали в примката на мошенниците.
В уфологическата школа подробно разказват за аномални явления и дават съвети как да не се окажеш в плен на извънземни.
„ За мен основна задача явява просвещаването на хората - казва Татяна Макарова - желая да помогна на хората и да разширя мирогледа им”.
В момента г-жа Макарова пише, както тя самата казва „полусериозен и полунаучен” труд, с работно заглавие: „Уфология за „чайници”.”

Ресторант за пришълци

Идеята да се организира бизнес на основата на тези явления – летящи чинии и залени човечета зрее в Толяти от одавна, но едва сега местните власти проявяват интерес към тази тема.
„В мен се натрупва впечатление, че хората искат да правят пари от какви ли не митове. Когато съществуването на подобни явления бъде действително научно доказано, тогава могат да бъдат взети на сериозно новините за туристическият обект на Александър Брагин. По всичко може да се съди, че тоянските чиновници са почувствали, че паранормалният туризъм може да бъде действително магнит за привличане на инвестиции в региона.
„Ние не виждаме нищо лошо в идеята за развитие на паранормалният туризъм –казват председателите на местната администрация. Още повече, че не може да ни обвиняват в лъжа и шарлатанство. Невероятните аномалии получават научна основа.”
Уфолозите в своите статии поясняват, че в наше време е напълно реално да се създаде пълноценнта туристическа програма.
В проекта естествено има и  „празноти”. Първата е така наречените тургоротки, в които поклонниците на непознат култ прекарват нощите си в очакване на извънземни. Втората е създаването на музей на НЛО в Толяти, в който да бъдат събрани всички видетелства за необичайни явления, случили се на територията на Самарска Лука.
Представители на местният бизнес, заинтересувани от „нау хауту”, че са изиграли готовност да обезпечат „аномалните места” със съответната инфраструктура- търговски центрове, барове и ресторанти. Те са уверени, че съвсем скоро Автограда ще стане място за поклоничество наа туристи от цял свят. Уфолозите се притесняват, че увлечението по непознатите летящи обекти може да се превърне в истинска истерия.
Еколога Александър Багин е склонен да счита идеята за създаване на зони за паранормален туризъм за идиотщина.