сряда, 4 април 2012 г.

Руснаци ни дават достъп до неизследвана старобългарска литература


Рангел Гюров осъществи сътрудничество между България и Русия

Сибила Кусева

Достъп до неизследвана досега от наши учени старобългарска литература ще ни дадат руснаци, стана ясно след среща между директора на Всесъюзния институт за научна и техническа информация академик Юрий Арски и шефа на изпълнителния съвет на фонд „Научни изследвания“ Рангел Гюров в Министерството на образованието.
„Една от идеите ни е да потърсим възможност за научни изследвания от този ресурс, който е от културно и историческо наследство и би дал огромен резултат“, заяви професор Рангел Гюров. Той уточни, че фонд „Научни изследвания“ ще стимулират колкото се може повече проекти, но ще се засили контрола върху тях с междинен мониторинг. Така, ако не се получат прогнозираните резултати, финансирането може да бъде прекратено по средата на проекта и парите да бъдат пренасочени в други области.
„Всесъюзният институт за научна и техническа информация е един от най-влиятелните в Русия и ни се отваря възможност за адаптиране на техни технологии в нашия фонд. Академик Юрий Арски има много сериозно сътрудничество с Германия и САЩ и нашето включване би било от голяма полза както за фонда ни, така и за страната ни“, допълни още шефа на изпълнителния съвет на фонд „Научни изследвания“ към МОМН.