неделя, 15 януари 2012 г.

Карта 200 евро за седмица в Куршевел

СИБИЛА КУСЕВА


Проучване на WealthBulletin подреди десетте най-скъпи ски курорта в Европа – сред тях се нареждат места като Куршевел и Мерибел във Франция, Сен Мориц и Зермат в Швейцария, Кицбюел в Австрия – това са и водещите дестинации, които привличат като магнит висшето общество.
Почетното първо място заема курортът Куршевел планинско кътче, в което са разположени три китни алпийски села. Там ски ще карате рамо до рамо с Роман Абрамович, Флавио Бриаторе, Наоми Кембъл, Виктория Бекъм и Джордж Клуни, а седмична карта за съоръженията и достъп до пистите е ваша срещу 200 евро.
Вторият претендент за най-луксозен курорт е френският Мерибел. Това е любимо място на британските кралски наследници ­ принцовете Уилям, Хари и Едуард, а средната цена на квадратен метър земя там е близо 18 000 евро. Мястото има собствени площадки за хеликоптери и малки самолети и по време на ски сезона често може да видите частни малки летателни устройства да кацат и излитат със знаменити пасажери.
Сен Мориц в Швейцария е трети в лукс списъка. През годините гостите на курорта са засичали тук Марлене Дитрих и Мадона, а градчето се появява и в два от филмите за Джеймс Бонд. Цената на квадратен метър земя тук е 17 000 евро, ски картата струва 240 евро, а халба бира може да изпиете срещу 4 евро.
Вал д’Изер във Франция пък привлича звездни личности като Боно, Жерар Депардийо, Хелена Кристенсен. Седмичният пропуск за курорта и ски съоръженията е 248 евро.