петък, 15 август 2014 г.

Стартираща пресконференция по проект на КЗЛД

На 14.08.2014 г. Комисията за защита на личните данни проведе стартираща пресконференция по проект „Усъвършенстване и разширяване на електронните услуги, предоставяни на бизнеса и гражданите от Комисията за защита на личните данни и интегрирането им с Единния портал за достъп до електронни административни услуги”. Той се осъществява по договор за финансиране с ОПАК рег. № 13-32-13/11.02.2014 г., приоритетна ос ІІІ „Качествено административно обслужване и развитие на електронното управление”, подприоритет 3.2. „Стандартна информационно-комуникационна среда и оперативна съвместимост”, бюджетна линия BG051PO002/13/3.2-04. Ръководител и координатор на проекта са членовете на Комисията за защита на личните данни - проф. Веселин Целков и Цанко Цолов, технически сътрудник - Албена Стефанова и финансист - Румяна Терзийска.
 Благодарение на този проект, Комисията за защита на личните данни ще интегрира своята система с е-управлението в края на 2015 г. „Нашето желание е Комисията да бъде ако не първата, то поне сред първите две-три администрации, които да предоставят услуги на гражданите и администраторите на лични данни в рамките на електронното правителство“, обяви проф. Целков. Това ще улесни всички заинтересовани - от компаниите, които подлежат на регистрация като оператори и администратори на лични данни, през гражданите до институциите. Ще се предоставя различен достъп до информацията и гражданите ще разполагат с възможност за проверка в реално време в интернет пространството кой е регистриран и кой не е по Закона за защита на личните данни. На държавните ведомства и бизнеса ще се предостави възможност за получаване на необходимите им справки и удостоверения по електронен път. Така например, ако една аптека поиска разрешително за дейност от Министерството на здравеопазването, ведомството трябва да отправи запитване дали фирмата е администратор на лични данни. Засега това се прави на хартия, което отнема време. В новата интегрирана система Министерството ще получи достъп до базите данни на Комисията и ще може директно да провери дали дадената фирма е регистрирана и е в състояние да оперира с подобен тип информация.
С реализирането на този проект, всички електронни услуги ще бъдат достъпни и за граждани с увреждания.

В изпълнението на основните дейности по проекта ще бъде приложен опитът и добрите практики от реализираните до момента проекти за изграждане на електронно правителство и електронни административни услуги.

Сибила Кусева